Thursday, August 4, 2011

Sivka in sivkin sladoled z medom / Lavender and Lavender Ice Cream With Honey
Letos sem si kot zelo vestna gospodinja omislila rože na oknih. No, ne katerekoli rože. Sivko. Kupila sem še zelo male grmičke, tam nekje 10 – 15 cm velike. In zdaj so ti grmički postali grmi, ki čudovito cvetijo.

Sivka lahko zraste tudi do 90 cm. Pogosto jo uporabljana v kozmetični industriji, v milih, gelih za tuširanje, kremah…Posebej cenjeno je eterično olje sivke. Par kapljic za bolj miren spanec in pomiritev, krasno pa se obnese (preverjeno) tudi v omari proti moljem. Poleg pomirjanja, naj bi delovala antibakterijsko, spodbujala prebavo, krepila srce…

Sama imam rada mini šopke sveže sivke v vazi ali pa jih posušim in obesim v kuhinji.


Doma se mi je valjal še kupljeni mali kozarec sušene kulinarične sivke. Sivkin sladkor sem si že pripravila, na vrsti je bil sladoled. Recept je bil najden tu,  količino in  sam postopek pa sem malenkost prilagodila. Ker ima sivka zelo izrazit okus je pametno, da jo odmerjamo zmerno.

Okus sladoleda je zanimiv, svež, ni ga mogoče preveč pojesti. Mogoče je bil malenkost presladek, tako da bi sladkor ali zmanjšala ali pa ga celo izpustila.


                                          (skodelica: Trilukne unikatna keramika)

120 g meda
2 žlički posušenih sivkinih cvetov
236 ml mleka
32 g sladkorja
ščepec soli
236 ml smetane
3 rumenjaki

V kozici do toplega segrejemo mleko, med, sivkine cvetove in sladkor. Odstavimo in pustimo vsaj 30 minut. Precedimo in nato znova pogrejemo, tokrat dodamo še ščepec soli.

V ločeni posodi premešamo rumenjake in jim, ob stalnem mešanju, prilijemo toplo sivkino mleko. Vse skupaj vrnemo v ognjevarno posodo in nad srednjim ognjem mešamo toliko časa, da se osnova ne zgosti, nad 75 °C (dovolj gosta je ko se prime na hrbtno stran žlice). Le to dodamo k smetani in čez noč ohladimo.
Vse skupaj prelijemo v aparat za sladoled in se držimo navodil proizvajalca.


Lavender Ice Cream With Honey

120 g of honey
2 tsp dried lavender flowers
236 ml of milk
32 g of sugar
pinch of salt
236 ml of heavy cream
3 egg yolks

Heat the milk, honey, lavender and sugar. Let it stand for at least 30 minutes. Strain it, add the salt an heat it again.

In a separate bowl mix the yolks and gradually add lavender milk while whisking. Heat the mixture to 75 °C, while constantly stirring (it has to be thick enough to stick to the back side of the spoon). Stir the mixture in heavy cream and chill overnight. Freeze the ice cream in your ice cream maker. 

8 comments:

 1. Welcome back, Ana:)
  Dugo te nije bilo, pa sam pomislila da si odustala.

  Lavandu obozavam, a isto tako i sladoled.
  Fotke su ti prekrasne, posebno prva koja je hipnotisuca!

  Pozdrav!

  ReplyDelete
 2. dej no....jst bi tega probala..sivka pa med!!!! more bit okusno!!! se tega prosim :)

  ReplyDelete
 3. @Ana: Hvala :). Imala sam mali, mali odmor...;)
  @Scarlett: I know you....Cimetov je bolj zate ;).

  ReplyDelete
 4. Kolk pa tole dobr izgleda, nore fotke!

  ReplyDelete
 5. Just love all the photos in this posting(lavender ice cream with honey)! Love the lavender, love the table, the mini basket and even the spoon & cup! I've been looking for a rustic-look board for such a long time & this is what I'm after! You are not only a great cook, you are also a master in photography!

  ReplyDelete
 6. I love the color and the scent of lavender. I also use lavender in the kitchen.

  http://vkusnosbety.blogspot.com/search/label/%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B0

  If you'd like please see my suggestions.
  Glad I found your blog. Will follow.

  ReplyDelete