Monday, September 19, 2011

Malinina granita / Raspberry granita
Danes je tisti siv ponedeljek,ki me je končno prepričal, da je konec s poletjem. Rada imam poletje, sploh letošnje je bilo čudovito, polno novih obrazov in novih poti. Se pa neizmerno veselim tudi jeseni, domačih jabolčnih štrudlov in pit, kompotov, marmelad in vsega lepega. Zatorej nasvidenje poletje, se vidiva drugo leto!

Recept povzet iz tu in tu.

4dl vode
100-150g sladkorja
200 g malin (približno)
žlička vanilije (sladkor, ekstrakt, prah)

Sladkor in vodo zavreš,  mešaš toliko časa dokler se sladkor ne razstopi. Odstaviš. Maline  in vanilijo v mešalniku ali s paličnim zmiksaš v pire, dodaš sladkorjev sirup in dobro premešaš. Če ne marate tistih micenih pikic iz malin, zmes precedite. Nalijete v nizko posodico, da granita čim hitreje zmrzuje. Na vsake pol ure vzameš granito iz zmrzovalnika in z vilico na hitro pomešaš (jaz sem jo pomešala vsaj 5x in ne točno na pol ure J), nato jo zamrzneš  za vsaj 2-3 ure.
Granito z vilicami nastrgaš, da se oblikujejo kristalčki in hitro postrežeš. Raspberry  granita
(adapted from here and here)

4dl water
100-150 g sugar
250 g raspberry
1 teaspoon vanilla (powder, extract)

Combine water and sugar in a saucepan and bring to boil. Stir until sugar is fully disolved. In a food processor combine raspberries ,vanilla powder , sugar syrup and puree it until smooth. If you don't like that tiny bits of raspberries, pour mixture through a strainer.
Pour mixture to a shallow dish and stir it every half an hour (at least a few times).  Continue freezing granita until firm (2-3 hours).
Using a fork, scrape the surface of the granita to form ice crystals. Scoop granita into glasses and serve.

11 comments:

 1. I love raspberries.They have something so tasty and aromatic..being so little
  I have themm in one corner of my huge garden..but not a lot make it to the kitchen;))

  ReplyDelete
 2. Čudovito, kot vedno :) a kristalčki niso moteči?

  ReplyDelete
 3. i ja se veselim jesenjim plodovima, a ovo ti je prekrasno, baš za završetak ljeta! I kod nas je danas počela prava jesen, cijeli dan kiša i niske temperature

  ReplyDelete
 4. Mmmmm....granite in sorbeti so moja šibka točka...najraje imam kristalčkast sadni okus sredi vročega poletja. Hja, še najlepše kje na morski obali ali kar na domači gugalnici...malinov, jagodni, limonin, lubenični...njami.
  P.S. tebi pa fotografije tvoje kuharije resnično čudovito uspevajo!!! Kapo dol, pred tako izraznostjo, estetiko in barvno usklajenostjo!!!
  Ana moj veliki POKLON!

  ReplyDelete
 5. Aja...ko smo ravno pri jeseni in jesenskih sadežih! Imam en krasen recept za "jabolčno-cimetovo-ingverjevo" marmelado, ki meni prekrasno uspe "za na žlico" ampak takole na fotografijah pa nimam šans!!! :))

  ReplyDelete
 6. prekrasno, baš ljetno osvježenje!!

  ReplyDelete
 7. mmm, tole bi pa kljub današnji mrzli fronti z veseljem snedla, žličko po žličko. saj sem pod kovtrom, zeblo me ne bi :)

  ReplyDelete
 8. Ana, krasno... Čeprav nisem prepričana, če bi fotke uspele brez prekrasnih vrtnic, he, he ;)

  Ti samo ustvarjaj še naprej in nas razveseljuj z objavami. Nikar ne dovoli, da te komentarji, iz katerih kar veje zavidanje in negativna energija, potrejo in ti jemljejo voljo in veselje... Če boš tudi v prihodnje objavljala take poste, se boš po moje z izpadi fovšarije morala kar sprijazniti ;)

  Z.

  ReplyDelete
 9. Noro! Kakšne lepe fotografije! Res! Prav ne morem se nagledati! :) Čudovite postavitve, čudovita ozadja, dobro premišlujeni detajli. Res, prekrano!

  ReplyDelete
 10. Ja se radujem kraju leta... Dosadile su mi vrucine...
  Granita izgleda divno! Jos sa mojim omiljenim vocem! :)

  ReplyDelete