Saturday, March 16, 2013

Sredozemski krušni polž / Mediterranean snail shaped bread

Please scroll down for English

Kuharske knjige so zakon. Sploh dobre kuharske knjige. Vsakič, ko se odpravim v knjigarno se na tem oddelku zadržim najdlje. Če so zvezde naklonjene, kar ponavadi so, ven odkorakam v paru. Ampak zdaj sem že "odrasla" in se kontrolirano brzdam, hahaha. Je pa res, da po njih bolj redko kuham ali pečem. V današnjem času vse najdemo na medmrežju in tega se največkrat poslužujem tudi jaz. Kuharice vsekakor služijo kot odlična inspiracija, ko se zvečer, ob šalici čaja, "fliknem" na kavč in gledam lepe fotografije ter berem recepte. Takrat uživam. Predpogoj je seveda, da ob takem početju nisem preveč lačna. 

Danes bo objava malce daljša, govora pa bo o kruhu. Pa ne zato, ker bi bila kakšen ekspert v izdelavi in peki tega opojno dišečega proizvoda, sploh ne. Pred dobrima dvema mesecema (ali je že tri?) sem od založbe Narava (najdete jih tudi na FB strani) v dar prejela, takrat še zelo "frišno" knjigo z naslovom Kruh. Prosili so me, če si jo pogledam, mogoče napišem besedo, dve ali pa bralcem predstavim kakšen recept. Tole bo popolnoma moje mnenje, mnenje nekoga, ki rad peče, preizkuša nove stvari in se zraven kaj nauči. Vsakega nasveta, ideje ali namiga sem vedno vesela. 
Nekaj glavnih karakteristik knjige:

Avtor: Bernd Armbrust
Število receptov: 70
Knjigo pripročam: vsem tistim, ki imajo radi kruh, ki ga radi pečejo, in tistim ki jim ni problem počakati uro, dve za čudovit rezultat. Primerna je tako za začetnike kot za izkušene peke, saj je vsak recept opremljen s fotografijo, lepo razložen in razumljiv. Poleg res krasnih fotografij v knjigi najdemo tudi polno namigov kako naj bo naš kruh še boljši, kakšne dodatke lahko še uporabimo...

Knjiga je razdeljena na tri poglavja: klasični kruhi, posebni kruhi (arašidov kruh, kruh z dijonsko gorčico, vasabijeve štručke,...) in sladki kruhi.

Jaz sem tokrat izbrala sredozemskega krušnega polža. Tu sem se tudi prvič srečala s kislim testom (nastavkom), ki ga je potrebno delati tri dni. Jap, tri dni. Verjetno ste se prijeli za glavo in si mislite, tri dni? Pa ni tako hudo :). V bistvu potrebujete samo 2 minutki na dan. Dobra novica za vse tiste, ki pa jim je to vseeno predolgo: lahko ga kupite v trgovini in se procesu izognete. Ampak danes bomo šli skozi "tadolg" postopek. Kruh je izpadel čudovito, je zelo okusen, puhast, malce bolj kiselkastega okusa. Naslednjič bom poskusila še z dodatkom  rib iz konzerve, ki sem jih tokrat zamenjala s paradižniki.

Pa vi, imate radi kuharice? Imate najljubšo?
Osnovni recept za kislo testo:

200 g ržene moke
200 ml mlačne vode
Za 400 g nastavka za kislo testo

1. dan: dobro zmešamo 50 g moke in 50 ml mlačne vode (prib. 40 °C) . Pokrijemo s krpo in pustimo stati na sobni temperaturi 24 ur.
2. dan: spet zmešamo 50 g moke in 50 ml mlačne vode in dodamo k nastavku. Spet pokrijemo in pustimo stati na pribl. 25 °C 24 ur.
3. dan: preostalo moko in preostalo mlačno vodo zmešamo z nastavkom. Pokrijemo in pustimo stati še 24 ur. Po tem bi moralo testo imeti vonj po kislem in imeti malce mehurčkov. Zdaj je nared za uporabo.

Kot pravijo tudi v knjigi, nastavka za kislo testo ni težko pripraviti, vsekakor pa se lahko zgodi, da se nam sesiri. Blag vonj po kislem pa ne pomeni nič slabega, navsezadnje gre za kislo testo. Če se nam mudi, enostavno uporabimo kupljen nastavek za kislo testo iz vrečke.

15 g svežega kvasa
250 ml vode
50 g naravnega kislega testa
350 g pšenične moke
150 g ržene moke
1-2 žlički soli

Za dodatek:
*100 g na drobno narezanih paradižnikov v olju
pol šopka nasekljanega peteršilja
200 g feta sira

groba sol za posip

* v originalnem receptu je potrebno uporabiti 100-120 g sardin v olju, katere sem jaz zamenjala s paradižniki v olju, saj rib nisem imela pri roki.

Kvas razpustimo v mlačni vodi in pomešamo s kislim testom. Dodamo obe moki in nazadnje sol ter vse skupaj dobro zmešamo. Testo 8-10 minut gnetemo z rokami ali v mešalniku. Potem ga pokrijemo in pri sobni temperaturi pustimo počivati 15 minut. 
Peteršilj operemo in drobno nasekljamo. Paradižnike dobro odcedimo in narežemo na drobne košček, ovčji sir pa nadrobimo ali pretlačimo z vilicami. Nadev (peteršilj, paradišnike in feta sir) vmesimo v testo in kruh oblikujemo v obliko polža. Kruh poprašimo z moko, posujemo z grobo soljo ter položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrijemo in pustimo počivati še 15-30 minut, toliko, da še malo naraste. 

Medtem segrejemo pečico na 250 °C, pri čemer istočasno segrejemo pekač, v katerega smo nalili nekaj vode. Ko je pečica ogreta na želeno temperaturo, pekač z vodo vzamemo ven. V vročo pečico postavimo kruh in temperaturo znižamo na 210 °C. Kruh pečemo približno 35-40 minut. Po želji toplega premažemo z olivnim oljem. Postrežemo ga z zeliščnim maslom, domačimi mesnimi izdelki... 

*** Če nam kislo testo ostane, kot v tem primeru, ga preložimo v čist, zaprt kozarec z navojnim pokrovčkom in ga približno 1 teden hranimo v hladilniku. Če pa dlje časa ne bomo pekli, ga skupaj z malo moke nadrobimo v drobtine, ki jih lahko v hladilniku hranimo več mesecev. Po potrebi jih spet zmešamo z  mlačno vodo in nahranimo testo po osnovnem receptu. 


Mediterranean snail shaped bread
(from the book Bread)
Sourdough starter is not difficult to make but it can by all means curdle. However, mild smell of vinegar isn't bad. It is sourdough, after all. If you are in a hurry, simply buy a bag of sourdough starter

With this recipe, I have come across sourdough for the first time. It takes three days to be prepared. Yes, three days. You are probably quite surprised by the fact but, actually, you only need two minutes a day. Good news for everyone who thinks that even this is too long is that you can buy it in a supermarket and avoid the »long« preparation time. Today, however, we followed the long procedure. The bread turned out to be wonderful; it's very tasty, fluffy and a bit sourish.

Basic sourdough starter recipe:
(for approx. 400 g of sourdough starter)

200 g rye flour
200 ml lukewarm water (approx. 40 °C)

Day 1: mix together 50 ml water and 50 g flour and let it stand at room temperature for 24 hours.

Day 2: add another 50 ml water and 50 g flour to the starter, mix and let it stand for 24 hours.

Day 3: add all the remaining water and flour to the starter, mix well and again, let it stand for 24 hours.

Mediterranean snail shaped bread

15 g fresh yeast
250 ml water
50 g rye sourdough starter
350 g plain flour
150 rye flour
1-2 teaspoon salt
*100 g finely chopped dry tomatoes (packed in oil)
bunch of parsley
200 g feta cheese (sheep cheese)

rough sea salt to sprinkle

*In the original recipe, 100-120g of sardines in oil are used. Since I didn't have these at hand, I replaced them for tomatoes in oil.
Dissolve yeast in lukewarm water and mix it with sourdough. Add both packages of flour, salt and mix all together well. Knead the dough by hands or mixer for 8-10 minutes. Then cover the dough and let it rest for 15 minutes. Wash and chop up parsley. Strain tomatoes well and cut them into small pieces. Crumble the sheep cheese, or mash it with a fork. Put the stuffing (parsley, tomatoes and feta cheese) into the dough and form it in a shape of a snail. 

Sprinkle the bread with flour and rough salt, and place it onto the baking tray which is lined with wax paper. Cover it and let it rest for another 15-30 minutes so that it rises a little bit more. 

Meanwhile, heat the oven to 250 °  and at the same time put in a baking tray filled with some water. When the oven is heated to the right temperature, take out the baking tray. Put the bread into the hot oven and reduce the temeperature to 210 °C.  Bake the bread for approximately 35-40 minutes. When warm, you can coat it with olive oil. Serve it with herb butter, home meat products, etc. Enjoy!
27 comments:

 1. Thank you for sharing this recipe, I'll give it a try to make it - sounds delicious :)

  Have a nice weekend
  Sigi

  ReplyDelete
 2. A beautiful loaf of bread!

  Cheers,

  Rosa

  ReplyDelete
 3. Predivan kruh, spremam receptić! :)))

  ReplyDelete
 4. i da, evo već treći dan mi kiselo tijesto raste, za koji dan će biti upotrebljivo :)))

  ReplyDelete
 5. I love the bread book from Bernd Armbrust too. Your bread looks absolutely perfect!

  ReplyDelete
 6. Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

  Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

  http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

  Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

  V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

  Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu

  ReplyDelete
 7. Omamno diši, ga kar voham :) Zgleda pa itak super :) Tudi sama večkrat posežem po kuharski knjigi, predvsem kadar nisem sigurna kako kaj narediti. Pri tem mi je zelo v pomoč stara dobra kuharska knjiga od sestre Vendeline. Me pa premamijo tudi kakšni recepti v revijah ali na tv.

  ReplyDelete
 8. Oh, oh:) Pa upam, da te kmalu kakšen založnik izvoha, ker sem prepričana, da je čas tudi za tvojo knjigo!

  ReplyDelete
 9. Mmmm, tale kruhek je pa že na oko slasten. Hvala za tako natančen recept. Sodim pa tudi jaz med tiste, ki se ob listanju kuharskih knjig sprošča in išče navdih in nove ideje.

  ReplyDelete
 10. Nema boljeg od domaćeg kruha :)

  ReplyDelete
 11. Ko gledam tvoje fotografije sem čisto očarana! Prekrasno! In Hvala za natančen recept za kislo testo, se že dolgo spravljam k temu. Super lepo ti je uspel polžek :)

  ReplyDelete
 12. Kruh izgleda jako efektno ovako namotan kao puž, a i dodaci su mu zanimljivi.

  ReplyDelete
 13. O, super! Že dolgo si želim speči kruh, tale krušni polž me je pa čisto navdušil! Med vikendom torej :)

  ReplyDelete
 14. Spet ena težko pričakovana objava. Slastno!

  ReplyDelete
 15. Zelo lepo si predstavila knjigo in priredila recept, ki je po mojem mnenju še celo boljši zame (zamenjava rib s paradižniki v olju).

  Bi ti pa z veseljem odnesel tole tvojo leseno mizo, na kateri se da pričarati tako hude fotke.

  ReplyDelete
 16. Fantastičan kruh,jako mi se sviđa:)

  ReplyDelete
 17. Kruh je super, obožavam domaći kruh

  ReplyDelete
 18. Вкусен хляб и прекрасни снимки!!!

  Tasty bread and wonderful photos!

  ReplyDelete
 19. Knjiga je že na mojem seznamu želja :)
  Kruh pa izgleda pregrešno dobro, obožujem ko je kruh sam po sebi tako dober, da zraven ne potrebujemo ničesar, njam :)

  ReplyDelete
 20. obožavam sušene pomidore, milsim da bi mi se ovaj kruh jako svidio

  ReplyDelete
 21. Savršeno ! Ovo je i kruh, i kolač i obrok......, jako mi se sviđa !

  ReplyDelete
 22. Komaj čakam, da preizkusim!

  PS: Poglej na moj blog. Nekaj te čaka... :)
  Katie

  nebojepovsodenako.blogspot.com

  ReplyDelete
 23. Tole dobro zgleda, treba probat.

  ReplyDelete